Се препорачува сигурна услуга

Каталог / Фармацевтска технологија / Архива по категорија „Основи на компресија на прав во таблети“

Основи на пресување на прав во таблети

Помагала за таблетирање

6216

979902
 • Машини за таблети
 • Индустриско производство на прав
 • Опции за таблети за директно компресија
 • Фармацевтски прав
Како што е наведено порано, создавање на ефективни лекови бара употреба на голем број ексципиенти. Ексципиентите во производството на таблети имаат за цел да ја дадат масата на таблетите потребни технолошки својства што обезбедуваат: точност на дозирање, механичка јачина, распаѓање, стабилност при складирање. Влијанието на ексципиенсите врз ефективноста и квалитетот на лековите, како и на барањата за ексципиенси. Според нивната функционална намена, ексципиентите се поделени во шест групи. Се додаваат спојници (растворувачи) за да се добие одредена маса таблети. Со мала доза на лекот (обично 0,01-0,001 g) или при таблетирање на моќни, токсични материи, полнила може да се користат за регулирање на одредени технолошки параметри (јачина, распад, итн.). Пополнувачите ги одредуваат технолошките својства на масата за таблети и физичко-механичките својства на готовите таблети. Најевтините и најприфатливите ексципиенси на располагање се скроб, гликоза и шеќер.

Материјали со прав за пресување

6216

979900
 • Компресија на таблети квалитет
 • Прашоци за производство на таблети
 • Машина за печат таблети
 • Прашоци
Целиот процес на притискање се предлага да се подели во три фази: набивање (пресилување); компактно формирање на телото; волуметриска компресија на добиеното компактно тело. Во првата фаза на притискање под влијание на надворешна сила, честичките се приближуваат и се густираат во честичките на материјалот заради нивно поместување во однос на едни со други и пополнување празнини. Напорите надминати во овој случај се занемарливи, набивањето станува забележливо дури и при мали притисоци. Применетата енергија главно се троши за надминување на внатрешното (помеѓу честичките) и надворешното (помеѓу честичките и машините за матрица).

Современи карактеристики на преси за таблети

6216

979899 година
 • Притискање на апчиња фотографија
 • Таблети во прав
 • Метод на таблета за директно компресија
 • Материјали за производство на таблети
Многу компании што произведуваат фармацевтска опрема постојано работат на подобрување на користените таблети преси и нивните компоненти. Неодамна, компанијата FETTE (Германија) го подобри ротациониот преса за таблети, користејќи сегментиран матрикс диск наместо традиционални умирања. Наместо 47 удари и 47 завртки, се користат само 3 сегменти, што дава очигледни предности, како што се: висока продуктивност - до 311 илјади таблети на час; помалку време поминато на промени во производот - нема потреба од прилагодување на поединечни матрици; намалено време на чистење, бидејќи бројот на делови е намален и нема дупки што е тешко да се исчистат; пониска сила на исфрлање на таблетите поради намалено триење на wallsидовите на матрицата; 5-6 пати подолг век на траење на услугата заради сегменти изработени од челик со висока легура и од пониски сили на триење; намалување на загубите на производи до 50% поради отсуство на остри рабови и присуство на мазна ...

Таблетирање (притискање) во фармацевтската индустрија

6216

979897
 • Машини за печатување на таблети
 • Фармацевтски прав
 • Компресија на таблети во прав
 • Директни компресивни фармацевтски прашоци
Таблетирање (притискање) е процес на формирање таблети од грануларен или прашок материјал под притисок. Во современото фармацевтско производство, таблетирањето се врши на специјални преси наречени машини за таблети.

Директно пресување во прав во производството

6215

979894
 • Директно пресување во прав
 • Фармацевтски прав
 • Прашоци за производство на таблети
 • Врзивно средство за таблети
Директната компресија е процес на притискање на зрнести прав. Од технолошката шема за производство на таблети, може да се види дека со директно притискање се елиминираат 3-4 технолошки операции од процесот на производство. Методот на директно притискање има неколку предности, вклучуваат: намалување на времето на производниот циклус со елиминирање на голем број операции и фази; користете помалку опрема; намалување на подниот простор; намалување на трошоците за енергија и работна сила; добивање таблети од влага, термолабилни материјали и некомпатибилни материи. Лошите страни на методот на директно компресија вклучуваат: можност за разграничување на масата на таблетите; дозирни промени при притискање со мала количина активни супстанции; потребата да се користи висок притисок. Некои од овие недостатоци се минимизираат кога се таблетираат принудувајќи ги компресираните материи да умрат. Сепак, и покрај голем број предности, директната компресија полека се воведува во производство. Ова е затоа што за продуктивната работа на таблет машините ...